2020-január 17-19- Merkúr a Vízöntőben

2020-01-17

Január 17.-én az égi hírnök, a Merkúr átlépett a Vízöntőbe. Miután elhagyta a szigorú és fegyelmezett Bak jegyét fellélegezhetünk és a gondolatainknak kiemelt jelentősége lesz.

A január 12.-én bepontosodó Szaturnusz-Plútó együttállás hatása egész évünket áthatja, hiszen továbbra is egymás közelében halad majd a két égitest. Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy a 2020-as év jelentősége hatalmas, hiszen a következő harminc év irányát alakítjuk jelenleg. Ehhez a sorsváltoztatáshoz a gondolati teremtés és a fejben végbemenő változások adják a kulcsot. 

A Merkúr mai jegyváltása támogatóan hat életünkben, hiszen a tisztánlátást segíti, illetve segítené, ha nyitottak vagyunk rá. Ezt majd a Vízöntő Telihold fogja megpecsételni január 24.-én pénteken. 

A Merkúr az Uránusszal kerül teremtő kapcsolatba, ami hozhat hirtelen megértéseket, üzeneteket, bevillanó „aha” élményeket egyaránt. Új ötletek, események, hírek érkezhetnek, meglepő és váratlan módon, leginkább szerelmi, párkapcsolati témákban valamint pénzügyeink területén.

Ráadásul a Merkúr a sebzett gyógyítóval, Chironnal is fényszögkapcsolatba kerül, egy segítő energiával. A Kos Chiron a harcokkal, az erőszakkal kapcsolatos sérüléseinket hordozza és ezek átalakításával tehetjük ezt áldássá és gyógyító energiává.

A hétvége hatásait tovább színezi a Hold Szaturnusszal, Plútóval valamint Uránusszal létrejövő kapcsolódása.

Ismét a múltban találjuk a megoldásokat, ami elválaszthatatlan üzenete az év konstellációjának ( Szaturnusz-Plútó ) 

A gyermekkor felidézése történik, ami az elkerülhetetlen karmánkra is utal. Mit éltél meg gyermekként, milyen volt a család, mi az amiben hiányt szenvedtél? 

Miben érezted a leginkább, hogy kiszolgáltatott vagy? Gyermekként mindannyian függünk, hiszen nem tudjuk még ellátni, eltartani magunkat, így dönteni sem tudunk bizonyos kérdésekben. 

És itt a lényeg: annyira dönthetsz az életed alakításában amennyire önálló azaz független vagy, másszóval annyi a szabad akaratod amennyit vállalsz.

Ha felnőttként mertél kilépni a családi fészek biztonságából, és önálló útra lépni, akkor teljes szabadságot élsz meg, ami együttjár a teljes tehervállalással is. 

A kamaszkor a legjobb példája annak, hogy teljes függetlenséget és szabadságot kíván a gyermek, azonban nem tudja és nem is kívánja vállalni az ezzel járó felelősséget.

Kicsit ehhez hasonlít ez a sorsfordító lehetőség is, hiszen mindenki szeretne úgy élni, ahogy ő azt gondolja, tervezi, azonban ennek feladatait, terheit már nem szeretné vállalni. És erre kiváló kifogás a sors vagy a karma fogalma, hiszen lehet arra hivatkozni, hogy miért nem sikerül, miért nem úgy alakul, ahogy azt vágyná.

Ennek átalakítására érkeznek a segítő energiák, a vissza nem térő lehetőségek sokasága ebben az évben.

Pallas Athené is jegyet vált és átlép a Bakba, úgy is mondhatnám, hogy a Merkúrt követi, segítségével bölcs és józan döntéseket hozhatunk. Rávilágít életünkben arra a fontos kérdésre, mik azok a dolgok amik gyümölcsözőek és melyek a hosszú távon is tápláló és biztonságot hozó utak, választások. 

Pallas Athéne a bölcsesség, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség Istennője a mitológiában. 

Oltalma alatt álltak a városok, első volt Athén, amiért Poszeidónnal küzdött meg. Zeusz parancsára meg kellett ajándékozniuk a városban élő embereket, és amelyikük ajándéka értékesebb, az uralkodhat Attika felett, és a régió fővárosa is róla lesz elnevezve.

Poszeidón a tenger Istene vizet adott az embereknek, azonban a sziklából fakadó forrásvíz sós volt, mint a tenger, ezáltal nem volt alkalmas fogyasztásra. Athéné ezzel szemben egy olajfa magot ültetett, amivel ételt, olajat és faanyagot is adott a városnak. Így meg is nyerte a versenyt, és róla nevezték el a várost, Athént.

Ez a történet kiválóan bemutatja, hogy bölcsességgel építhetünk és teremthetünk, ahelyett, hogy le akarnánk győzni valamit vagy valakit.

Másrészt ami látszólag tetszetős nem biztos, hogy tápláló és értelme van.

Pallas január 18.-án lép át a Bakba és egészen április 29.-ig itt fejti ki hatását. Egy rövid időre átlép a Vízöntőbe majd június 3.-án visszahátrál a Bakba, és egészen december 8.-ig itt is marad.

Ezért szinte egész évben felhasználhatjuk ezt az energiát az életünk alakításában, a háború és felesleges harc helyett a teremtést válasszuk.

Úgy is mondhatnám, hogy lehetőséget kapunk ezáltal annak megértésére, hogy sorsunkat magunk alakítjuk, ne valami ellen harcoljunk, hanem valamiért tegyünk. 

Céljainkat átgondoltan valósítsuk meg, ésszel és bölcsességgel, harcok és ellenállás helyett.

A Vízöntőbe átlépett Merkúr éppúgy a vágyaink, álmaink területére kerül, és a Kos Chironnal létrejövő kapcsolódás fentiekre hívja fel a figyelmet. Uralkodni önmagadon kell és lehet, másokat elnyomni, iránytani nem helyes és hasznos, hiszen a felesleges harc, vita és versengés nem előre visz utadon. 

Gondolataid felszabadítása lelked szárnyalása.